Projektbeskrivelse
DE MANGE ALDRE – herfra min verden går

Bag projektet står Kulturring Østjylland, der er en kulturaftale mellem Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner støttet af Kulturministeriet.

Baggrund & formål
Hvad kendetegner netop dit sted – og gør dig lykkelig? Det vil kunst- og kulturprojektet DE MANGE ALDRE sætte fokus på ved at vise særlige steder i de seks kommuner gennem øjnene på de mennesker, som bor der. Projektet vil på tværs af aldre understøtte borgernes glæde og stolthed ved bo og eller arbejde i deres lokalområde – og udbrede budskabet til omverdenen.

Vi lever i, hvad man kan betegne som en visuel kultur, hvor billeder omslutter os og vores kollektive billedkartotek hele tiden udvides. Det er blevet alment at dokumentere sit liv og sin færden visuelt, og det er denne tendens, som projektet vil tage sit afsæt i.

”De mange aldre” dækker over, at borgere/mennesker afhængig af alder generelt har ulige opfattelser af, hvad der betyder noget for dem. Det vil billederne afspejle.

Den røde tråd i projektet er en digital billedbank med fotografier, som østjyder i alle aldre har taget af deres yndlingssteder. Ved at opfordre alle kommunernes indbyggere til at deltage vil vi skabe en digital ’kulturmur’, hvorfra udvalgte billeder senere udstilles.

Vi beder borgerne enkeltvis eller i grupper om at tage mobile snapshots af deres yndlingssted/aktivitet via mobiltelefon eller kamera.
I de seks kommuner bor mere end 200.000 mennesker. Hvert af dem har deres eget blik på livet og deres egne steder, de holder af. DE MANGE ALDRE vil synliggøre disse blikke og disse steder. Vi vil gøre en særlig indsats for at sikre deltagelse fra mennesker i alle aldre, så billedet bliver så mangfoldigt som muligt.
Projektets faser
1. Kulturmur.dk – den digitale fase

Alle indbyggere i de seks kommuner opfordres til at fotografere deres yndlingssteder og uploade billederne via app’en Kulturmur, der kan hentes gratis til smartphone eller på Kulturmur.dk. Alle billeder vises på websitet af samme navn og app`en. Dermed opbygges en digital billedbank af Østjylland set gennem beboernes øjne. Website og app lanceres i november 2013.
2. Billeder i bevægelse
I den næste fase vil kunstneren Thomas Andersson udvælge nogle af fotografierne fra kulturmur.dk. Disse vil ligge på hjemmesiden og få en lille kommentar med på vejen. Fotografierne bliver udstillet i det offentlige rum i Østjylland, enten i printet version eller som floorstickers.  De vil kunne binde projektet sammen på tværs af regionen og skabe en ’visuel dialog’ mellem kommunerne. De udstillede fotografier vil kunne opleves i marts/april 2014.
3. Kunstnerisk bearbejdning
I juni 2014 begynder en ny runde udstillinger. Seks lokale kunstnere – én fra hver kommune – får frie hænder til at bruge fotografierne på kulturmur.dk til at skabe hver deres udstilling i hver deres kommune. Kunstnerne kan evt. vælge at inddrage andre medier/formater og kunstneriske udtryksformer.
4. DE MANGE ALDRE i Aarhus
I oktober 2014 afrundes projektet med en udstilling på Kulturproduktionscenter Godsbanen i Aarhus, hvor indbyggere og besøgende i den kommende Kulturhovedstad også får mulighed for at opleve de visuelle snapshots af nabokommunerne.

Hvem står bag?
DE MANGE ALDRE er et projekt under Kulturring Østjylland. I arbejdsgruppen sidder repræsentanter for Kulturringens seks kommuner: Favrskov, Norddjurs, Odder, Samsø, Skanderborg og Syddjurs. Vi samarbejder desuden med lokale institutioner, foreninger, kunstnere og erhvervsliv. Har du spørgsmål eller idéer til et samarbejde, er du velkommen til at kontakte projektleder Lena Bendt på e-mail lebe@syddjurs.dk. Læs mere på kulturringoj.dk eller (fra november 2013) på kulturmur.dk, hvor du kan finde nyheder om udstillinger mv.